ခရမ္း စိုက္ပ်ိဳးနည္း

ခရမ္း စိုက္ပ်ိဳးနည္း Printer-friendly version Green Way on Mon, 06/08/2015 - 23:20 4 Category: နည္းပညာ Subcategory: စို္က္ပ်ိဳးနည္း ခရမ္းပင္သည္ ပူေႏြးေသာ ရာသီဥတုကို ႏွစ္သက္သည္။ ေတာင္ေပၚေဒသ ေအးေသာေနရာ မွအပ ျမန္မာနိုင္ငံတစ္ဝွမ္းလုံးတြင္ စိုက္ပ်ိဳးနိုင္ပါသည္။ ခရမ္းပင္စိုက္ပ်ိဳးရန္ အေကာင္းဆုံး အခ်ိန္မွာ ေအာက္တိုဘာ၊ နိုဝင္ဘာ ျဖစ္ပါသည္။ ေျမအမ်ိဳးအစားႏွင့္ ရာသီဥတု ခရမ္းပင္အတြက္ ျဖစ္နိုင္သမၽွ ေနရာင္ရေသာေနရာကို ေရြးပါ။ သဲဆန္ေသာ ေျမမွ ႏုံးေျမေစး အထိ ေျမအမ်ိဳးအစားမ်ားမ်ားတြင္ ျဖစ္ထြန္းနိုင္ပါသည္။ မည္သို႔ပင္ျဖစ္ေစ ဇီဝပစၥည္း ႂကြယ္ဝသည့္ ေရႏႈတ္ေကာင္းေသာ ေျမမ်ားကို ပို၍ႏွစ္သက္ပါသည္။ အခ်ဥ္ဓါတ္ရွိေသာ ေျမအေျခအေနကို အသင့္အတင့္ ခံနိုင္ရည္ ရွိပါသည္။ ေျမအခ်ဥ္ငံဓါတ္ ၅.၅ မွ ၇.ဝ အၾကားတြင္ ျဖစ္ထြန္းၿပီး၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓါတ္ လိုအပ္မႈ ရွိပါကလည္း ထုံးထည့္ေပးသင့္ပါသည္။ တစ္ဧကမ်ိဳးေစ့ႏႈန္း တစ္ဧကအတြက္ မ်ိဳးေစ့ (၃ဝဝ) ဂရမ္ လိုအပ္ပါသည္။ ေျမဩဇာထည့္ျခင္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား စိုက္ပ်ိဳးျခင္းအတြက္ အေကာင္းဆုံးေျမဩဇာသည္ ႏြားေခ်း၊ ေျမေဆြး ႏွင့္ စီးပြားျဖစ္ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ေသာ ဇီဝေျမဩဇာမ်ားကဲ့သို႔ သဘာဝဇီဝေျမဩဇာမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ တစ္ဧကအတြက္ ႏြားေခ်း (၁ဝ)တန္မွ (၁၅)တန္အထိ လိုအပ္ပါသည္။ ဓါတု သို႔မဟုတ္ ဇီဝ ေျမဩဇာမ်ား အားလုံးကို ေျမခံအျဖစ္ ထည့္သြင္းေပးသင့္ပါသည္။ ေျမျပဳျပင္ျခင္း ခရမ္းပင္ကို ေျပာင္းေရႊ႕စိုက္ပ်ိဳးရပါမည္။ (၃ဝ)ေပ * (၁ဝ)ေပ အရြယ္ပ်ိဳးခင္းေနရာကို ေကာင္းစြာ ေဆြးေျမ့ၿပီးေသာ ဇီဝပစၥည္းမ်ား အသုံးျပဳ၍ ျပင္ဆင္ေပးသင့္ပါသည္။ ပ်ိဳးခင္းတြင္ တန္းၾကားကို (၄)လက္မ ထားေပးသင့္ပါသည္။ ေသးႏုပ္ေသာ အပင္မ်ားႏွင့္ သန္စြမ္းမႈမရွိေသာ ပ်ိဳးပင္မ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္းကို ေရွာင္ရွားရန္ အပင္ခြဲေပးျခင္းကို ျပဳလုပ္ေပးသင့္ပါသည္။ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း ပ်ိဳးပင္မ်ား မူမွန္ရြက္ (၅)ရြက္ ရရွိသည့္အရြယ္တြင္ ညေနပိုင္း၌ စိုက္ခင္းသို႔ ေျပာင္းေရႊ႕ စိုက္ပ်ိဳးသင့္ ပါသည္။ ေျပာင္းေရႊ႕စိုက္ပ်ိဳးျခင္း မျပဳလုပ္မီ အပင္ကို ႀကံ့ခိုင္ျခင္း ျပဳလုပ္ေပးရပါသည္။ ေထာက္ခံထားေသာ အကြာအေဝးမွာ တန္းၾကား (၃)ေပမွ (၄)ေပႏွင့္ ပင္ၾကား (၂)ေပမွ (၃)ေပ ျဖစ္ ပါသည္။ အပူခ်ိန္ျမင့္မားလြန္းလၽွင္ သို႔မဟုတ္ အလင္းျပင္းအား မ်ားလြန္းလၽွင္ အစိုဓါတ္ ထိန္းေပး ရန္ႏွင့္ ေပါင္းပင္မ်ား ေပါက္ေရာက္မႈကို ဟန႔္တားေပးရန္ ယာယီအရိပ္စင္ႏွင့္ ေကာက္ရိုးမ်ားျဖင့္ ေျမျပင္ကို ဖုံးအုပ္ေပးျခင္းတို႔ကို မျဖစ္မေန ျပဳလုပ္ေပးရပါသည္။ ျပဳစုမႈ အေလ့အထ အသီးမ်ား ေျမႀကီးႏွင့္ လြတ္ေနေစရန္ အပင္ျမင့္ပ်ိဳးမ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးပါ။ ေရသြင္းျခင္း သီတင္းတစ္ပတ္လၽွင္ ေရ (၁)လက္မခန႔္ ခရမ္းပင္ကို ေရေပးပါ။ အပင္မ်ား စိုက္ပ်ိဳးၿပီးပါက အစိုဓါတ္ထိန္းေပးရန္ႏွင့္ ေပါင္းပင္မ်ား ေပါက္ေရာက္မႈကို ဟန႔္တားေပးရန္ ေျမဖုံးပစၥည္းမ်ား ဖုံးအုပ္ ေပးျခင္းတစ္ႀကိမ္ ျပဳလုပ္ပါ။ ဖ်က္ပိုး အပင္ညႇိုးျခင္း၊ သီးထိုးပိုးႏွင့္ ခရမ္းေလွးက်ိဳင္းတို႔သည္ ခရမ္းတြင္ အဓိကက်ေရာက္ေသာ ေရာဂါႏွင့္ အင္းဆက္မ်ား ျဖစ္ပါသည္။ အင္းဆက္ဖ်က္ပိုးမ်ားကို ကာကြယ္ႏွိမ္နင္းရန္ ဒီစစ္ ပိုးသတ္ေဆးကို အသုံးျပဳပါ။ ရိတ္သိမ္းျခင္းႏွင့္အထြက္ႏႈန္း အသုံးျပဳရန္ လုံေလာက္ေသာ အရြယ္ထိ ႀကီးလာလၽွင္ စတင္ခူးဆြတ္ပါ။ အသီးမ်ား ေခ်ာမြတ္မႈ မရႈံးဆုံးမီ ခူးဆြတ္ျခင္းကို ျပဳလုပ္ပါ။ အသီးမ်ား ညိဳလာလၽွင္၊ ရင့္လာလၽွင္ သင္သည္ အခ်ိန္ၾကာရွည္စြာ ေစာင့္ရပါမည္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ မ်ိဳးကူးစပ္သေႏၶတည္ၿပီး ရက္(၃ဝ)တြင္ ခရမ္းသီးကို ခူးဆြတ္နိုင္ပါသည္။ အသီးခူးျခင္းကို ပုံမွန္ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္ အထြက္ေကာင္း ေစနိုင္ ပါသည္။ အထြက္ႏႈန္းမွာ တစ္ဧကလၽွင္ ပိႆာ (၅ဝဝဝ) မွ (၇ဝဝဝ) ဝန္းက်င္ ရွိပါသည္။ (တစ္ဧက လၽွင္ (၈ဝဝဝ) မွ (၁၁ဝဝဝ) ကီလိုဂရမ္)။ အဂၤလိပ္အမည္ - Egg plant or Brinijal ျမန္မာအမည္ - ခရမ္းသီး ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ အဓိကစိုက္ပ်ိဳးသည့္ေဒသ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »